A zen filozófia és a belső nyugalom

A zen buddhizmus

A zen (avagy zen buddhizmus) a buddhizmusból eredeztethető tanrendszer, gyökerei mélyen a történelmi Buddha tanításáig nyúlnak vissza. A zen nem mondja ki, hogy az embernek milyennek kell lennie vagy hogyan kell élnie. Sokkal inkább arról szól, hogy az ember felismerje önnön valódi természetét, és a többi dologgal alkotott egységét. Ha ez sikerül, sosem tapasztalt szabadságban lehet része.

Spirituális útkeresés

A zen-filozófia célja a valóság közvetlen megtapasztalása, amikor az ember teljesen a jelen pillanatban él. Az itt és most tudatos kezeléséről, a jelenvalóságról szól. Megmutatja, hogy az isteni létezés megtapasztalása olyan egyszerű cselekedetekkel is megvalósítható, mint a mosogatás vagy a kertészkedés. A zen útjára való lépés tulajdonképpen egy spirituális útkeresés és vágyakozás a lelki nyugalom után.

Aktív meditáció

A zen szelleméhez különféle gyakorlatokkal kerülhetünk közelebb. Bármelyikről legyen is szó, fontos, hogy a tökéletes éberség állapotában történjen. Ezek az aktív meditációs gyakorlatok. Az aktív meditáció egyfajta céltalan elmélyülés. Ilyenkor az agy képes önfeledten működni, mindenféle szabálytól és céltól mentesen, pusztán a cselekvés öröméért. A meditálás ezen formája hozzásegít minket, hogy kitisztítsuk a fejünket és elszakadjunk a mindennapi gondoktól. Ehhez a spirituális kikapcsolódáshoz tökéletes terep egy zen kert.

Békés sárkány zen kert
Barna zen kertek

A mini zen kert

A zen buddhizmusban a japánkert, vagy ismertebb nevén zen kert hagyományosan nagy szerepet játszik. A meditatív megfigyelést és a belső nyugalmat szolgálja, illetve elengedettséget és harmóniát sugároz. Egy mini zen kert segítségével ezt a zen hangulatot vihetjük be az otthonunkba. Fontos, hogy teljesen átadjuk magunkat a fehér homok gereblyézésének. Ez a gyakorlat végső soron a gondolatok kiürítését célozza meg, mert csak a szellem üressége adhatja meg az egység tapasztalatát. Használaton kívül pedig kiváló dekorációként szolgál otthon, árasztva magából a harmóniát és a feng shui pozitív energiát. 

Barna zen kertek

Kezdd el az utazást a mini zen kertek világába!